Babka

28 / 03

Toen we gingen wandelen, brachten onze vrienden en babka mee! Ik kende het niet, maar het is een Joods gebak die vooral blijkbaar oorspronkelijk Oost-Europese Joodse gemeenschappen werd gemaakt, maar ondertussen denk ik wel bekend is over de hele wereld. Ik dacht dat het echt heel ingewikkeld ging zijn en het nooit van de eerste keer ging lukken, maar het viel echt wel heel goed mee!

Ik volgde het recept van Laura’s Bakery voor een hazelnoot-kaneel babka, maar ik zou mijzelf niet zijn als ik toch een paar dingen had aangepast gezien mijn ingrediënten niet meer volledig aanwezig waren. Zo deed ik 50 gram hazelnoten en 50 gram amandelen (want mijn hazelnoten waren dus op) en gebruikte ik voor de vulling zowel lichtbruine (kinnekessuiker) als kandijsuiker.

Verder vind ik de zin “laat rijzen op een warme plaats” altijd zo vaag en heb ik soms moeite met wat mensen daarmee bedoelen. Ik liet het deeg het eerste uur in een oven van +- 45 à 50 °C rijzen, de tweede rijs van dertig minuten gewoon op kamertemperatuur (want de deeg was plots wel heel erg naar omhoog gekomen). De vulling maakte ik wanneer ongeveer drie kwartier waren gepasseerd van de rijs, misschien had ik dat beter ietsje sneller gemaakt dat het iets langer kon afkoelen, maar het was geen drama. Het vlechten was een beetje woepsie doepsie, maar al bij al is het gelukt en zat de tekening in het deeg zoals het (ongeveer) hoorde.

Ik vond het wel een fijn receptje om te maken en kijk ik er naar uit om nog andere babka recepten te proberen.

© 2021 — madebyines

1 comment on this post

Wanneer je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt. Lees de disclaimer voor meer informatie

02 / 04

Irene wrote Reply

Ik vind dat ook altijd super vaag! Wat is een warme plek? Ik heb eens zelf cinnamon rolls gemaakt en dat deeg moest ook op een warme plek rijzen. Ik heb dat toen in ons verandaatje gezet omdat het daar echt heel warm werd maar het deeg was echt amper omhoog gekomen.
Slim om het in de oven op een lagere temperatuur te doen, ik ga dat onthouden!
Ik had trouwens nog nooit van babka gehoord maar het ziet er erg lekker uit ^^

Cancel comment

02 / 04

Ines wrote Reply

Ja ik moet wel zeggen, de eerste keer rijzen was het niet zo erg naar omhoog gekomen, maar uiteindelijk na die tweede keer was het wel wow oepsie, hopelijk niet te veel! Die tip van in de oven laten rijzen heb ik vanop de pakjes broodmix die ik soms maak, haha!!

Cancel comment