[S] Vind de juiste BH-maat

25 / 09

Ik heb mij er eerlijk gezegd lang aan bezondigd: de foute BH-maat dragen. Het is pas als je als je de juiste BH draagt dat je merkt hoeveel beter het voelt. Een goede BH is trouwens belangrijk: met een foute BH riskeer je last te krijgen van rug-, nek- en schouderklachten.

Je omtrekmaat en cupmaat bepalen

Je omtrekmaat meet je door een meetlint te gebruiken net onder je borsten. Zorg ervoor dat het meetlint recht is, maar niet té stevig is. Het moet gewoon goed passen. Daarna meet je opnieuw een omtrek: deze keer die op de plaats waar je borsten het grootste zijn.

Het eerste getal is dan je omtrek: het zal natuurlijk niet altijd een mooi afgerond getal zijn (70 – 85 – 110), maar het kan bijvoorbeeld 78 zijn. Wat ik zou aanraden is om allereerst verschillende modellen te passen: het kan afhangen van model welke beter zit of niet. Daarna als je net tussen de maten valt (zoals een 78 bijvoorbeeld) dan zou ik aanraden om zowel de 75 als 80 te proberen.

En daarna moet je natuurlijk je cupmaat berekenen. Hoe doe je dat? Je trekt het eerste getal af van het tweede getal en afhankelijk van het verschil tussen beiden, wordt je cupmaat bepaald. Is het verschil 18-19 cm? Dan heb je een D-cup, 10-11 cm, dan zou een A-cup het best passen. Weet je niet zeker welke maat je hebt? Dan kan je altijd een verkoopster vragen om je te helpen, zoals dat bijvoorbeeld kan in de Hunkemöller kan.

Over Hunkemöller

Hunkemöller heeft het Convenant Duurzame Kleding en Textiel ondertekent. Het doel van dit convenant is om jaarlijks bedrijven te verplichten een plan van aanpak in te leveren, hun doelen aan te scherpen om zo steeds beter, groener… te worden. Dankzij het convenant worden er ook gemeenschappelijke doelen gesteld en samen aangepakt door alle partijen van het convenant, want sommige vraagstukken zijn niet altijd alleen op te lossen. Je kan altijd meer lezen op de website van het Convenant.

De enige vragen die bij mij hier opkomen is of er ‘sancties’ hangen aan het niet volgen van het Convenant? Doelen oplijsten, allemaal goed en wel, maar is het niet een beetje zoals goede voornemens in januari? Ik wil wel meer gaan sporten, maar oeps: het is maart en ik heb nog geen enkele voet gezet in de fitness. Het is natuurlijk wel positief dat het merk al inspanningen levert, zoals dat er geen kinderarbeid wordt gebruikt om de kledij te gebruiken. Er zijn nog andere punten die worden aangepakt in fabrieken en samen met de leveranciers stellen ze toch actieplannen op om de punten te verbeteren.

Qua milieu-inspanningen blijft Hunkemoller op de website redelijk vaag. Ze proberen inspanningen te leveren en gebruiken led-verlichting. Ze zeggen wel dat ze geen schadelijke chemicaliën gebruiken, maar ik blijf nog wat op mijn honger zitten. Hunkemöller krijgt (momenteel) nog geen rating op good on you en een D-label op rank a brand.

Een paar mooierds

 1. Bralette Iyana Ann Kathrin (€ 27,99)
 2. Niet voorgevormde beugel bh Diva (€ 30,99)
 3. Voorgevormde push-up beugel bh Angie (€ 25,99)
 4. Bralette Halter Lace (€ 22,99)
 5. Voorgevormde strapless beugel bh Maya (€ 27,99)
 6. Voorgevormde beugel bh Bria (€ 32,99)
 7. Voorgevormde longline beugel bh Xiomara (€ 34,99)

Bronnen

 • Meten is weten: hoe bepaalt u uw beha-maat?, https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=14404 (geraadpleegd op 11 september 2019)
 • De perfecte pasvorm, https://www.hunkemoller.be/be_nl/bh-s/bh-maat-berekenen.html (geraadpleegd op 24 september 2019).
 • Ondertekenaars, https://www.imvoconvenanten.nl/kledingtextiel/signatories?sc_lang=nl (geraadpleegd 25 september 2019).
 • Plannen van aanpak, https://publicaties.imvoconvenanten.nl/kleding-textiel-2018/planvanaanpak (geraadpleegd 25 september 2019).
 • CSR, https://www.hunkemoller.nl/over-ons/corporate-social-responsibility (geraadpleegd 25 september 2019).
 • Foto’s via ONNE Beauty, elia fernandes en NordWood Themes.

© 2019 — Deze post werd geschreven in samenwerking met Hunkemöller. Dit wilt niet zeggen dat mijn mening anders is. Lees de disclaimer.

1 comment on this post

Wanneer je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt. Lees de disclaimer voor meer informatie

20 / 01

Audrey wrote Reply

Ik moet eigenlijk echt nog eens de boel laten opmeten. Ik heb op zich geen klachten, maar ik ben wel benieuwd of het niet nog beter kan qua maat.

Cancel comment