Fijns in mijn kast: Omybag

06 / 05

Fair fashion is al lang geen ‘geitenwollensokken’-kledij meer, zoveel is zeker, maar welke merken zijn nu echt ‘heel fijn’ en welke merken gebruiken gewoon de façade van sustainable te zijn? Ik probeer een blik te werpen op de merken die te vinden zijn in mijn kleerkast en diegene eruit te halen die de moeite waard zijn om te bekijken indien je eens ‘een ander merk zoekt’.

Omybag — items in my collection

Ik denk dat mijn eerste Omybag product in 2016 zich in mijn kleerkast nestelde. In mijn handtas eigenlijk, want ik kreeg Josie’s purse cadeau van mijn toenmalig vriendje. Sindsdien is de liefde voor het merk niet gestopt en voor de volgende verjaardag kreeg ik Luna bag. Daarna kocht ik voor mijzelf nog een pennenzak en luna purse.

Waarom fijn?

Omybag is een merk dat lederen handtassen, portemonnees, pennenzakken, laptophoesjes… verkoopt. Als eerste snap ik dat bepaalde mensen (vooral mensen met een veganistische levensstijl) nu al iets hebben van “oké doei”, want het is nog steeds leder. Waarom ik leder koop? Ik vind leder een zeer duurzaam materiaal: zo bezit ik een lederen tas die ik zo’n vijf jaar lang overal meesleurde en buiten dat ze een beetje verkleurd is van de regen, is er nog niks aan het leer. Het gaat ontzettend lang mee en als je een model kiest in leder, dan heb je er sowieso jaren geniet van. Daarenboven gebruikt Omybag huiden die komen als restproduct van de vleesindustrie. Ik vind het alvast een heel erg mooi idee dat er uit de vleesindustrie geen restproducten zijn en alle onderdelen van een geslacht dier worden gebruikt. Het enige niet duurzame aan leer is natuurlijk dat er dieren voor sterven.

Omybag gebruikt (lokale) huiden die restproduct zijn van de vleesindustrie, probeert steeds het productieproces te verduurzamen en betaalt de werknemers een eerlijk loon.

Daarnaast worden er in het productieproces zo weinig mogelijk vervuilende chemische producten gebruikt. Tijdens het looien van het leer wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van groenten. Daarnaast worden de leerlooierijen en fabrieken waar ze mee samenwerken op de website opgelijst. Omagbag bezoekt regelmatig de fabrieken waar ze met samenwerken en bekijkt dan hoe ze het productie- of looiproces nog kunnen verbeteren.

Als laatste betaalt het merk de werknemers in de fabrieken een eerlijk loon. Ze zorgen ervoor dat werknemers normale werktijden hebben en op deze manier te zorgen dat deze mensen allemaal een beter leven krijgen.

Prijzen

Het merk is niet goedkoop, maar ik vind het de investering wel waard! Zeker als je bedenkt dat de tassen uit kwaliteitsvol materiaal zijn gemaakt en je uiteindelijk een handtas (bijna) elke dag gebruikt.

Handpicked items from the Omybag website

Enkele favorieten

Preloved

Natuurlijk is het een beslissing die je zelf maakt, maar bij Omybag kan je nu naast nieuwe items, ook preloved items kopen. Dit kan een oplossing zijn voor mensen die niet willen dat dieren speciaal voor hun items zijn gestorven, maar toch nog steeds lederen items willen.

Bronnen

  1. Foto’s omybag gebruikt met toestemming
  2. Foto achtergrond collage: Federica Giusti en Dana Devolk
  3. Omybag, www.omybag.nl (6 mei 2019)
  4. OMyBag: An (un)sustainable business model to support a sustainable brand’s expansion?, rctom.hbs.org (6 mei 2019)

© 2019 — madebyines

1 comment on this post

Wanneer je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt. Lees de disclaimer voor meer informatie

07 / 05

Jessica wrote Reply

Ik probeer leder te mijden, maar vind het natuurlijk wel geweldig dat dit merk met resthuiden werkt. Anders zou het materiaal verloren gaan, dus dan is het inderdaad beter dat er iets mee gecreëerd wordt. The Janet lijkt me een geweldig ding om mee te nemen naar kantoor of op citytrip!

Cancel comment